Πώς να μην διαλέξετε το επάγγελμα που δεν σας ταιριάζει

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Παντού στο ίντερνετ θα βρεις κάποιον «οδηγό» για να επιλέξεις το κατάλληλο επάγγελμα για εσένα. Και πάλι, όμως, κάποιες φορές καταλήγουμε να κάνουμε μια δουλειά που δεν μας ταιριάζει. Μπορεί αν το πάρουμε διά της ατόπου, να καταλήξουμε εκεί που είναι ο προορισμός μας. 

Μην ακούς τη γνώμη των άλλων 

Ένα σοβαρό λάθος που κάνουμε όταν είναι να επιλέξουμε τον επαγγελματικό μας προσανατολισμό είναι να ακούμε την άποψη των άλλων. Σίγουρα μια εξωτερική ματιά στα πράγματα είναι βοηθητική, όμως κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν ξέρει τόσο καλά τα θέλω και τα ταλέντα μας. Καλό είναι, λοιπόν, να ακούμε τις συμβουλές των άλλων ως ένα βαθμό, αλλά να διαμορφώνουμε πιο αυτόνομα την άποψή μας για το τι επάγγελμα μας ταιριάζει. 

Πώς να μην διαλέξετε το επάγγελμα που δεν σας ταιριάζει

Μην επηρεάζεσαι πάρα πολύ από την αγορά εργασίας 

Η αγορά εργασίας διαμορφώνει κατά πολύ τη ζήτηση σε εργατικό δυναμικό. Όμως είναι μια κατάσταση που μεταβάλλεται αρκετά συχνά. Αν, λοιπόν, δομήσουμε την επαγγελματική μας αποκατάσταση με βάση τη γνωστή φράση «αυτό το επάγγελμα είναι απαραίτητο», το πιο πιθανό είναι να παγιδευτούμε σε μια εργασία που δεν θα μας προσφέρει τίποτα και δεν θα μας ευχαριστεί εξ ολοκλήρου. 

Οικογενειακή υπόθεση 

Μια συνήθεια των παλαιότερων καιρών που μας ακολουθεί ως έναν βαθμό ακόμα, είναι τα παιδιά να επιλέγουν το ίδιο επάγγελμα με τους γονείς, σε περίπτωση που υπάρχει κάποια έτοιμη επιχείρηση. Είναι μια προσέγγιση για να μην χαθεί η επιχείρηση ή για να συνεχιστεί το επάγγελμα από γενιά σε γενιά. Δυστυχώς, όμως, αν δεν είναι κάτι που το αγαπάμε και μας εκφράζει σε ικανοποιητικό βαθμό, δεν θα είμαστε ευτυχισμένοι. Η τριβή με μια απασχόληση είναι καθημερινή και απαιτεί πολύ χρόνο από την ημέρα μας, γι’ αυτό καλό είναι να βρούμε μία που να πληρεί κάποιες δικές μας προϋποθέσεις. 

Απασχόληση και χρήμα 

Ίσως από τους πιο βασικούς παράγοντες πλέον για να διαλέξουμε ένα επάγγελμα είναι οι απολαβές που έχουμε. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να βιοποριστούμε και να μπορούμε να προσφέρουμε σε εμάς και την οικογένειά μας τα απαραίτητα και ίσως και παραπάνω. Πρέπει, όμως να αναλογιστούμε αν θα καταφέρουμε να μην αναλωθούμε σε μια δουλειά μόνο και μόνο για τα χρήματα που θα μας προσφέρει. Οι συνθήκες εργασίας αν δεν είναι ευνοϊκές και δεν υπάρχει σεβασμός για τον εργαζόμενο, δεν ισοβαθμίζονται με κανέναν τρόπο. Η ψυχολογία μας είναι πιο σημαντική από μερικά παραπάνω ευρώ. 

Μην προσπαθήσεις να αποδείξεις κάτι σε κανέναν 

Ένα λάθος της κοινωνίας μας είναι ότι μας έμαθε να ζούμε ανταγωνιστικά και με βάση τη ζωή των άλλων. Έπρεπε να έχουμε καλύτερους βαθμούς από κάποιους άλλους στο σχολείο για να αποκτήσουν σημασία οι δικοί μας, και αυτό συνεχίζετε και μετέπειτα στη ζωή μας αν δεν το εντοπίσουμε να το αποβάλλουμε. Πέφτουμε στην παγίδα ότι το επάγγελμα με το οποίο θα ασχοληθούμε πρέπει να είναι κοινωνικά πιο αποδεκτό από τον τάδε ή να μας παρέχει περισσότερο κύρος ή περισσότερα λεφτά. Και όχι επειδή το θέλουμε αλλά επειδή προσπαθούμε να φουσκώσουμε έναν εγωισμό που μας έχουν πλάσει τα κοινωνικά πρότυπα. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.